Hoog bezoek uit Duitsland voor Meensel-Kiezegem ‘44

Op donderdag 18 februari mocht NCPGR Meensel-Kiezegem ’44 een delegatie van 16 personen ontvangen van onze partner uit het Duitse Hamburg. Een gemengde groep van gidsen van KZ Gedenkstätte Neuengamme (het grootste concentratiekamp van Noord-Duitsland) en medewerkers van de Internationale Vriendenkring van Neuengamme kwamen over de vloer.

De Duitse delegatie koos voor Meensel-Kiezegem als één van de haltes op hun driedaagse trip doorheen Nederland en België, onder hen dr. Oliver Van Wrochem (hoofd van het Studiecentrum van KZ Gedenkstätte Neuengamme) en Katia Herz-Eichenrode, conservator van de tentoonstelling over Meensel-Kiezegem in Hamburg. Eerder bezochten zo ook al de kampen van Amersfoort en Vught in Nederland.

Voorzitter Vital Craeninckx en burgemeester Rudi Beeken zorgden voor een warm ontvangst. In Tielt-Winge kreeg de groep een rondleiding in het Hagelands Vredesmuseum in Huize Hageland en het Infolokaal in het Ontmoetingscentrum in Meensel-Kiezegem door de gidsen Jos Lemmens, Marcel Reynders, Oktaaf & Freddy Duerinckx. Het nieuwe monument van Eddy Merckx, de kerk van Kiezegem en het ere-kerkhof in Meensel maakten de nodige indruk.

“Het is zeer fijn om eindelijk van kortbij de plaatsen te ontdekken waar we in onze musea in Hamburg over vertellen”, aldus dr. Oliver Van Wrochem, hoofd van het studiecentrum van KZ Gedenkstätte Neuengamme. “Al jarenlang mogen wij grote groepen ontvangen uit Meensel-Kiezegem in onze musea, met dit bezoek willen we die intense samenwerking nog versterken”.

Freddy & Oktaaf Duerinckx, Vital Craeninckx, Burgemeester Rudi Beeken, Mark Kenes, dr. Oliver Van Wrochem & Tom Devos
Freddy & Oktaaf Duerinckx, Vital Craeninckx, Burgemeester Rudi Beeken, Mark Kenes, dr. Oliver Van Wrochem & Tom Devos

Na de rondleiding door het dorp mochten deze internationale gasten nog genieten van Hagelands lekkers bij Fruit Vanhellemont. Van daaruit zetten ze vaart richting het Fort Breendonk, om later nog andere plaatsen te bezoeken in Nederland en Duitsland waaronder Putten, Kamp Westerbork en Esterwegen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.