Hagelands Vredesmuseum

In het Huize Hageland is een permanente tentoonstelling, over de oorlogsgebeurtenissen in België, geopend. Deze tentoonstelling die in het algemeen de oorlogsjaren in België beschrijft, vanaf de inval op 10 mei tot en met de bevrijding, heeft ook speciaal oog voor de dramatische gebeurtenissen in de deelgemeente Meensel-Kiezegem.

Het verhaal over het drama van Meensel-Kiezegem kan je hier lezen!

De tentoonstelling bestaat uit een beschrijving van het leven in België in de oorlogsjaren, een beschrijving over het leven in de kampen. Aangevuld met foto’s en ander didactisch materiaal dat door de leden van de stichting Meensel-Kiezegem ’44 is verzameld.

Op 11 november 2000 werd het nieuwe museum, gewijd aan de gebeurtenissen tijdens de tweede wereldoorlog, ingehuldigd. Peter van het Hagelands Vredesmuseum is niemand minder dan beroemde wielrenner Eddy Merckx, afkomstig uit ons dorp. Meter werd burgemeester Chris Desaever-Cleuren.

Voor Jongeren…

Een belangrijk doel van onze stichting is herinneringseducatie, vooral gefocust op jongeren. Het Hagelands Vredesmuseum voorziet vanaf de start meermaals per maand begeleide sessies voor jongeren. Om deze sessies nog interactiever te maken werd er een opdrachtenbundel samengesteld.

Deze opdrachten bundel kan u hier downloaden. De oplossingenbundel kan worden aangekocht voor € 7.5 tijdens uw bezoek aan het museum, of door contact met ons op te nemen.

Geleide Rondleidingen…

Onze mensen staan u graag bij met raad en daad in ons museum. Elke derde zondag van de maand (van mei tot september) kan u een gratis geleide rondleiding bekomen van 14u tot 17u. Op andere dagen is ook mogelijk maar vragen wij op voorhand te reserveren. Ook groepen vragen wij sowieso op voorhand te reserveren.

Reservaties…

Voor reservaties kan u contact opnemen met onze gidsen via reservaties@meensel-kiezegem44.be of via de Toeristische Dienst van de Gemeente Tielt-Winge:

  • Ann Verrek, Tel. 016/46 82 73

Locatie

Hagelands Vredesmuseum
Huize Hageland
Oudepastoriestraat 22, 3390 Tielt-Winge