Herdenkingsmonumenten

Over het thema van de augustusdagen ’44 in Meensel-Kiezegem zijn er verschillende herdenkingsmonumenten opgericht door NCPGR – Meensel-Kiezegem ’44.

Ere-kerkhof in Meensel

erekerkhof-meensel
Ere-Kerkhof te Meensel

Het Ere-Kerkhof in Meensel kan men terugvinden in de Heibosstraat, naast de Kerk van Meensel. Het werd opgericht in 1947 om alle slachtoffers van de razzia’s te eren. Elk slachtoffer heeft een eigen grafzerk.

Kapel bij het Ere-Kerkhof te Meensel
Kapel bij het Ere-Kerkhof te Meensel

In 1964 werd ter gelegenheid van de 20ste herdenkingsdag een kapel ingewijd ter ere van O.L.V. van Smarten als toegang tot het ere-kerkhof.

Herdenkingsmonument te Kiezegem

gedenksteen-kiezegem
Gedenksteen te Kiezegem

Aan de kerk in Kiezegem kan men tevens een gedenksteen terug vinden naast de kerk, ter hoogte van het kruispunt van de Kerkstraat en de Glabbeeksesteenweg.

De Wanhoop van Meensel-Kiezegem in Neuengamme

de-wanhoop-van-meensel-kiezegem
De Wanhoop van Meensel-Kiezegem
In 1998 plaatsten we een bronzen beeld in het voormalige concentratiekamp van Neuengamme bij Hamburg, in de vroegere tuin van de Gestapo waar de as van het crematorium als meststof werd verspreid. Dit beeld staat ter herdenking van vooral de weduwen en moeders van de slachtoffers. “De Wanhoop van Meensel-Kiezegem” is een originele creatie van de beroemde beeldhouwster May Claerhout. Het werd vooraf plechtig ingehuldigd in Tielt-Winge in aanwezigheid van een afgevaardigde van koning Albert II. Toenmalig Burgemeester Chris Desaever-Cleuren werd meter en provincieraadvoorzitter Alfred Vansina peter.
Tijdens onze eerste herdenkingsreis naar Neuengamme met een volle autocar werd het kunstwerk officieel geplaatst in aanwezigheid van o.a. de Belgische ambassadeur in Duitsland, baron Struye de Swielande en de Hamburgse minister van Cultuur en Media Christina Weiss.