Woord van Gaby Trompet bij de Opening van de Herdenkingsweek 2016

Toespraak van mevrouw Gaby Trompet, Penningmeester van LEADER Hageland naar aanleiding van de opening van de Expo44 op de Herdenkingsweek.

Geachte mevrouw de minister,
Geachte burgemeester, schepenen van Tielt-Winge,
Geachte initiatiefnemers en toehoorders,

Het platteland heeft hier in Meensel-Kiezegem in de 2de-WO dramatische gebeurtenissen over zich heen gekregen. Gebeurtenissen die tot vele jaren later voor verscheurdheid en spanningen gezorgd hebben. De tijd heelt wonden, zegt men, en gelukkig is dit zo. Het stof gaat liggen maar de herinnering blijft bestaan, zoals hier..

Wat het dorp Meensel-Kiezegem deze week hierrond organiseert, is meer dan het vermelden waard. Wat ooit begon als een drama, en verdeeldheid zaaide, verenigt op vandaag een dorpsgemeenschap, en is duidelijk ook een bron van energie om een streep te trekken onder het verleden.

Vorig jaar hebben 2 verenigingen die ieder vanuit hun beleving dit drama herdachten broederlijk de armen in elkaar geslaan, of misschien beter gezegd, hebben elkaar omarmd om het nutteloze geweld van toen te veroordelen en om te vormen tot een heuse herdenkingsweek en -feest.

Bij deze wil ik de initiatiefnemers feliciteren voor hun toewijding om na al die jaren nog steeds met zoveel bezieling en enthousiasme, zin te geven aan wat zinloos was. Dit initiatief is een voorbeeld voor anderen, en hoop voor beterschap voor mensen en volken die tot op vandaag nog steeds verwikkeld zijn in conflicten.

Wat vandaag in Meensel-Kiezegem opgezet wordt is zo belangrijk voor onze samenleving.

Dit initiatief zet in op, leren verwerken, en leren leren uit het verleden, om zo te bouwen aan een beloftevolle toekomst. Het is dan ook zonder aarzelen dat vanuit de streek, de omliggende gemeenten, de provincie Vlaams-Brabant , Vlaanderen en Europa, via het LEADER programma steun gegeven wordt aan dit zeer waardevol Initiatief.

Proficiat en Ik wens jullie van harte een succesvolle en boeiende week toe!

Gaby Trompet
Penningmeester LEADER Hageland

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.