Toespraak Jozef Craeninckx tijdens de Herdenkingsweek 2016

Toespraak van Jozef Craeninckx tijdens de Herdenkingsweek 2016 naar aanleiding van de herdenkingsplechtigheid.

Meensel-Kiezegem, 7 augustus 2016-08-11

Mijnheer de Voorzitter,

Mijnheer de Burgemeester,

Geachte aanwezigen

Chèrs présents

Verehrter anwesenden

Toen U, mijnheer de voorzitter, de wens uitte dat ik op deze herdenkingsplechtigheid als laatste getuige van en rechtstreekse betrokken bij de onmetelijke tragedie tijdens de augustusdagen van 1944 even het woord zou nemen over Meensel-Kiezegem en zijn oorlogsslachtoffers, rees er wel enige vertwijfeling….. wat zou ik trouwens aan de toehoorders nog kunnen bijbrengen na alle bedenkingen, gissingen en commentaren in woord en beeld die gedurende tientallen jaren over deze gemeente ruim aan bod zijn gekomen?

Met een paar ideeën die spontaan opwelden heb ik graag aanvaard hier de tolk te zijn van mijn betreurde dorpsgenoten.

Het oorlogsgebeuren van Meensel-Kiezegem, een kleine dorpsgemeenschap van slechts enkele honderden zielen, opgedeeld in twee parochies, bekleedt een uitzonderlijke plaats in onze Vaderlandse geschiedenis.

De op elk vlak extreme tegenstellingen tussen deze parochies was een onuitputtelijke bron van conflicten en bijwijlen bikkelharde botsingen.

Een merkwaardig gemeenschappelijk verlangen hebben zij zeer vurig gekoesterd en in gemeen overleg, mits vallen en opstaan, vorm kunnen geven tot in de zomer van 1944….namelijk….tesamen vrij en ongeschonden het einde van een wereldoorlog mogen beleven.

Tijdens de achttiendaagse veldtocht en de erop volgende bezettingsjaren viel er in Meensel-Kiezegem geen enkel dodelijk slachtoffer te betreuren. Nochtans was er tegen de bezetter efficiënt en algemeen gekend verzet….. de collaboratie was er eerder beperkt en blies niet hoog van de toren alhoewel duidelijk overal aanwezig.

In Meensel-Kiezegem leefden wij met ….. in ….en van de natuur; leven in vrijheid leek er onaantastbaar…. Moord en doodslag waren er absoluut taboe…. Enkel de natuur besliste er over begin en einde van het leven.

Juli 1944…. Op een boogscheut van de bevrijding … een totaal onbekend trio vernietigde er brutaal het leven van een jonge man uit een collaborerende familie uit de parochie Kiezegem…. Taboe schaamteloos doorbroken…. De onbeheerst – losgelaten demonen wraak en haat veegden Meensel-Kiezegem totaal van de kaart en 67 weerstanders zouden een mensonwaardige dood sterven.

 

 

Mogelijks stond er in de sterren geschreven dat er voor Meensel-Kiezegem en zijn overlevingsstrategie toch geen plaats zou zijn in onze huidige wereld waar moord en doodslag overhands toenemen.

Deze gemeente en zijn slachtoffers behoren onomkeerbaar tot het rijk van herinnering en herdenking waarin de grote verdiensten van onze betreurde vrienden een nieuw en vruchtbaar leven zal beschoren worden.

Deze verdiensten zijn uiterst merkwaardig en als volgt te bewoorden: ‘’ In overleg en met wederzijds respect ijveren voor een beheerste vrijheid en een onbaatzuchtige hulpvaardigheid in een vredelievende wereld’’.

Deze verdiensten erkennen en, bijzonder bij de jeugd, promoten als symbool voor een leefbare wereld, is een plicht en een doel op zichzelf.

Met vreugde mag ik vaststellen dat de belangstelling voor de Politieke Gevangenen – oorlogsslachtoffers , ook bij jonge mensen, groeit voor de uitstekend onderhouden herdenkingssites hier in Meensel-Kiezegem en in Neuengamme ( Duitsland ) waar de meeste slachtoffers zijn omgekomen…. Es ist übrigens meine große Ehre Herrn Detlef Garbe, leiter der Neuengamme KZ Gedenkstätte hier heute in unserer Mitte begrüßen zu dürfen. Ich danke ihnen für Seine wertvolle Anwesenheid…. Für mich ein aussergewöhnlicher ehrenerweis an meine teuren Dorf- und Schicksalsgenossen von welchen ich mich bei den Pforten von Neuengamme verabschiedet habe.

De toenemende deelname aan de herdenkingsplechtigheden op die sites zijn hartverwarmend en een duidelijke aanwijzing dat het eerbetoon aan onze slachtoffers steeds bewuster wordt beleefd en blijft groeien.

Uw talrijke aanwezigheid vandaag, waaronder ook de voorzitters van de vriendenkringen van Neuengamme uit Nederland en België, alsmede een belangrijke afvaardiging van de gemeente Putten in Nederland zijn bemoedigend waarvoor oprechte dank.

Un grand merci aux amis francophones pour leur présence nombreuse et croissante.

Ik besluit met woorden van dank en felicitaties aan allen die hun steentje hebben bijgedragen tot de realisatie van deze uitstekend georganiseerde en beklijvende plechtigheid.

Ik dank U voor uw luisterbereidheid,

Un grand merci de m’avoir écouté,

Viel dank für ihre Aufmerksamkeit.

Jozef Craeninckx

Ere-Nationaal voorzitter van N.C.P.G.R.- C.N.P.P.A.

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.