Vital Craeninckx tijdens de Herdenkingsplechtigheid 2014 in Meensel-Kiezegem

Dat onze Koning Filip zich op 3 augustus 2014 laat vertegenwoordigen op de herdenkingsplechtigheid in Meensel-Kiezegem toont aan dat dit kleine dorp in het Hageland voor de Vereniging van Politieke Gevangenen een Nationaal symbool van betekenis is.
De herdenking van de oorlogsslachtoffers in Meensel-Kiezegem, 70 jaar later, werd talrijk bijgewoond. In Kiezegem had voorafgaand een korte bloemenhulde plaats aan het eremonument.
Ongeveer 350 aanwezigen, onder wie een aantal prominenten, voelden zich intens verbonden met de 67 dorpelingen die ter plaatse en in het KZ Neuengamme of bijkampen om het leven werden gebracht.

Onder hen volksvertegenwoordiger Luk Van Biesen voor de Kamer, Senator Lode Vereeck, de voorzitter van de provincieraad An Hermans, provinciecommandant Lt-Kolonel Toon Van Genechten en twee van onze politieke gevangenen en laatste rechtstreeks getuigen : Louis Clinckx, die terugkeerde uit de kampen, en Jozef Craeninckx, Nationaal voorzitter van N.C.P.G.R., die bevrijd werd uit de ‘spooktrein’.

De aanwezigheid van burgemeester Rudi Beeken samen met het voltallig schepencollege, enkele raadsleden en de gemeentesecretaris, is een uiting van betrokkenheid en interesse voor dit herdenkingsmoment. De jaarlijkse logistieke ondersteuning vanuit de gemeente is een onmisbaar gegeven bij de organisatie van dergelijke plechtigheid.

Onze gasten uit de Nederlandse gemeente Putten en de Vriendenkring Neuengamme uit dat land , het hoofd van het archief van de Gedenkstätte Neuengamme Reimer Möller en een delegatie van de vereniging van Nazi-vervolgden en antifascisten uit Bremen in Duitsland gaven een internationaal cachet aan de herdenking.
Mgr. Leon Lemmens, hulpbisschop van Vlaams-Brabant ging voor in de openluchtviering. In zijn homilie riep hij op tot actieve herinnering die ons moet doen denken aan de illusie dat we het gevaar van de oorlog voor altijd overwonnen hebben. “Een herdenking als deze motiveert ons actief te zoeken naar wat de vrede dient. Onze wereld heeft mensen nodig die beseffen dat zij persoonlijk geroepen zijn om vrede te zaaien…..” Hij verwees hierbij naar hedendaagse conflicten in Oekraïne, Gaza, Lybië, Somalië, Centraal-Afrika…… Het zangkoor “Crescendo” uit Boortmeerbeek weekte vele emoties los.

In de vier gevatte en gevarieerde toespraken van achtereenvolgens burgemeester Rudi Beeken, van doctor in de politieke wetenschappen Jorg Kustermans, historicus Tom Werner en Nationaal Voorzitter N.C.P.G.R. Jozef Craeninckx, stonden de slachtoffers centraal. Geen holle frases of clichés, maar weloverwogen woorden die tot nadenken stemmen en hun plaats hebben in het gedachtegoed van ons herdenkingscomité: herinnering en verdraagzaamheid. De twee jongste sprekers, beide behorend tot de vierde generatie na WO II , verhaalden dat de zo vaak gebruikte slogan “ vergeven maar niet vergeten !” geen woorden in de wind mogen zijn. Helaas heb ik ondervonden dat niet iedereen hiervan overtuigd is. . .

Maandenlange intensieve voorbereiding voor deze herdenking kon alleen verstoord worden door de weergoden. Na de hevige regenbuien en wateroverlast die de gemeente Tielt-Winge in de week voordien teisterden, werd de heerlijk door de wolken priemende zon een welgekomen bondgenoot. Immers, je krijgt het weer dat je verdient…..

Het dodenappel, voorgedragen door oorlogswezen Theo Craeninckx en Fons Lemmens, zorgde voor een intens ontroerend moment. Alle 67 slachtoffers met plaats van overlijden werden vernoemd waarna er voor hen, als uiting van respect, een grootse en waardige bloemenhulde volgde. 25 kleurrijke bloemstukken werden neergelegd ; nooit voorheen waren er zo veel…

De harmonie ‘Weergalm der Winghe’ onder leiding van dirigent Piet Celis zorgde voortreffelijk voor de muzikale omkadering. Het Partizanenlied, O Valiant hearts, Het Vredeslied, Te Velde, Last Post en de Brabançonne konden menigeen beroeren en ontroeren.

De heer Vertegenwoordiger van de Koning bracht voor zijn afscheid een kort bezoek aan het erekerkhof en groette de 35 trouwe vaandeldragers die daar op één lange rij stonden opgesteld. Hun vaandels gaven niet alleen kleur aan deze herdenkingsplechtigheid, ze vormden eveneens een prachtig decor tegen een mooie helderblauwe hemel.

In de overtuiging dat alles beter kan, sta ik open voor opbouwende suggesties. Het valt in deze context te betreuren dat enkelingen zich daarentegen laten verleiden tot veronderstellingen en uitspraken die totaal onjuist en ongegrond zijn.

Tenslotte wil ik iedereen hartelijk bedanken die op eender welke wijze heeft bijgedragen tot het welslagen van deze herdenkingsplechtigheid. Zoals eerder aangehaald heb ik mijn uiterste best gedaan om de slachtoffers een waardig eerbetoon te geven, 7 decennia na de tragische augustusdagen in 1944. De welgemeende felicitaties die onze vereniging nadien mocht ontvangen vanuit het Paleis te Brussel zijn een hart onder de riem. Ik wil die dan ook graag met u delen .

Vital Craeninckx, voorzitter herdenkingscomité augustus ‘44

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.